Θοδωρής Τσούτσος

ΑΕΚ: Συμβαίνει τώρα!

Αρκετά η ΑΕΚ έζησε με το παρελθόν της. Να αναζητά ιστορικές ημερομηνίες τα προηγούμενα χρόνια. Είχε πια ανάγκη να ζήσει το παρόν της. Τώρα πια καλείται και να το αξιοποιήσει. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος

Του Θοδωρή Τσούτσου

Οι λαοί, λέει, που ζουν με το παρελθόν τους, δεν έχουν παρόν. Αρα ούτε και μέλλον. Ισχύει και στο ποδόσφαιρο, για τις ομάδες. Η ΑΕΚ χρειαζόταν πια να ζήσει το παρόν της. Δεν μπορούσε να ζει άλλο με τις αναθυμιάσεις από το παρελθόν. Επρεπε να προσθέσει ημερομηνίες στην ιστορία της, οι οποίες φτάνουν μέχρι το 2017, υπάρχουν προοπτικές να το ξεπεράσουν και δεν σταματούν πριν - για παράδειγμα - μία 10ετία. Η πρόκριση στους ομίλους του Europa League, ο εμφατικός τρόπος με τον οποίο αυτή ήρθε, δείχνουν ότι τελικά η ΑΕΚ έχει και παρόν και μέλλον.

Η κοινωνία της Ενωσης αυτό το είχε πολύ μεγάλη ανάγκη. Χρειαζόταν να ξαναζήσει στιγμές που κάνουν κάποιες χρονιές να ξεχωρίζουν για τις ομάδες. Η σεζόν 2017-2018, ανεξαρτήτως με το τι θα συμβεί στις εγχώριες διοργανώσεις, θα είναι μια τέτοια για την ΑΕΚ. Διότι θα σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητά της και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα το είχε κάνει αυτά τα δύο χρόνια με την κατάκτηση ενός Κυπέλλου, μια πρωτιά στα πλέι οφ και την παρουσία στα προκριματικά του Champions League. Πολύ περισσότερο με την αληθινή προοπτική πια του γηπέδου. Αλλά όλα αυτά είναι για να τα λέμε μεταξύ μας. Η ΑΕΚ έπρεπε να συστηθεί και πάλι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, ότι αυτό το έκανε με αυτόν τον τρόπο κόντρα στην Μπριζ. Πρόκριση θα έδινε και το 1-0. Αλλά δεν θα έδινε τέτοια πρόκριση. Η ΑΕΚ ήθελε όταν θα πει το "ερχόμαστε" σε ευρωπαϊκή διάλεκτο, αυτό να "ακουστεί". Κάποια βλέμματα να γυρίσουν να την κοιτάξουν. Κάποιοι να την αναζητήσουν και να την συζητήσουν. Οχι απλώς και μόνο να δουν το όνομά της στην κλήρωση. Για αυτό και ήταν τόσο σπουδαίο αυτό που συνέβη κόντρα στην Μπριζ, την οποία και έκανε χίλια κομμάτια. Οταν μπορείς στην Ευρώπη να διαλύεις ποδοσφαιρικά έναν αντίπαλο από καλύτερο πρωτάθλημα, τότε μπορείς ως ομάδα να κάνεις πολλά πράγματα.

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, το είχαμε πει από το πρώτο ματς στο Βέλγιο. Εκεί η ΑΕΚ πίστεψε και πάλι ότι είναι μια καλή ομάδα, διώχνοντας από πάνω της τις φοβίες των δύο αγώνων με την ΤΣΣΚΑ. Τις οποίες είχε μόνη της δημιουργήσει στον εαυτό της, δεν το είχε κάνει ο αντίπαλος. Για την ακρίβεια, κόντρα στην Μπριζ η ΑΕΚ ήταν μία πολύ καλή ομάδα, όχι απλά καλή. Αυτό ασφαλώς και το πιστώνεται και ο προπονητής, εκτός από τους ποδοσφαιριστές. Και μια ομάδα που έχει παίξει έτσι, μπορεί να ξαναπαίξει έτσι, για ό,τι σημαίνει αυτό για τη σεζόν που έχει ξεκινήσει και τους στόχους που θέλει να κατακτήσει η Ενωση.

Ανάμεσα σε αυτούς, ανάμεσα στους εγχώριους δηλαδή, για την ΑΕΚ θα πρέπει να παραμείνει ως σοβαρός στόχος η Ευρώπη. Θα πρέπει να περιμένουμε και την κλήρωση, βέβαια. Αλλά για το κλαμπ είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρώσει όσο το δυνατό περισσότερους βαθμούς στον όμιλο. Στην πραγματικότητα να συγκεντρώσει όσο το δυνατό περισσότερους βαθμούς οι οποίοι θα είναι ικανοί από τις επόμενες χρονιές να φτιάξουν την ευρωπαϊκή της παρουσία. Η ΑΕΚ παραήταν αδύναμη στις κληρώσεις των τελευταίων δύο ετών και δεν το αντέχει. Ιστορικά δεν το αξίζει κιόλας...

Φέτος έχει την ευκαιρία να αρχίσει να αλλάζει λίγο αυτή την πραγματικότητα που αντιμετώπισε. Για αυτό και οι έξι αγώνες των ομίλων, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο και ανεξάρτητα από το πώς θα έχει πάει βαθμολογικά η ομάδα, θα είναι πολύ σημαντικοί. Η ΑΕΚ δεν θα παίζει μόνο για φέτος, για μια πρόκριση στους "16" της διοργάνωσης που θα είναι πολύ σπουδαία, αλλά θα παίζει και για τα επόμενα χρόνια της. Το ευρωπαϊκό της μέλλον, που έμοιαζε να είναι "δεσμευμένο" από τα προηγούμενα χρόνια, μοιάζει τώρα πια να σπάει τα δεσμά. Η ΑΕΚ θα πρέπει να υπερασπιστεί αυτή την ευκαιρία της. Οι ευρωπαϊκοί αγώνες δεν θα είναι μόνο γιορτή, θα έχουν και πολύ μεγάλο αγωνιστικό ενδιαφέρον.

Τι δεν πρέπει να κάνει η ΑΕΚ; Να παρασυρθεί σε χαζές συγκρίσεις. Η Ευρώπη δεν δείχνει πόσο καλύτερος ή χειρότερος είσαι από τον συμπατριώτη σου. Η Ευρώπη είναι για την πάρτη σου. Στο εγχώριο επίπεδο, η ΑΕΚ θα πρέπει να κάνει αυτό που έχει σχεδιάσει, ανεξαρτήτως με τι κάνουν ή έκαναν οι άλλοι. Και τώρα, τις τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου και σε ροή σεζόν...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x